Metalliset alakatot Nummelasta maailman suurimpaan risteilyalukseen

Metalliset alakatot Nummelasta maailman suurimpaan risteilyalukseen

maailman suurin risteilyalus ICON of the Seas valmistui alkuvuodesta 2024. Laivassa on Lautex Oy:n valmistamia metallisia alakattoja noin 60000 neliötä.

Vuoden 2024 alussa koettiin sykähdyttävä hetki Miamissa, kun maailman suurin risteilyalus Icon of the Seas lähti neitsytmatkalle. Tämä poikkeuksellisen hieno alus rakennettiin Meyer Turun telakalla ja luovutettiin Royal Caribbean International varustamolle vuoden 2023 lopulla. Se on Icon-sarjan ensimmäinen – eli lisää on luvassa. Upeassa aluksessa on paljon suomalaisia tuotteita, muun muassa Lautex Oy:n Vihdin Nummelassa valmistamia laadukkaita metallisia alakattoja.

Tuotannon suunnittelu on tärkeä osa onnistunutta projektia, tietävät Lautexin Kaj Sundqvist ja Pekka Muhonen.

Viiden vuoden mittava projekti

Projekti alkoi jo vuonna 2019, kun Lautex aloitti keskustelut asiakkaiden kanssa ja rupesi valmistamaan väri- sekä tuotemalleja. Lautex oli aktiivisesti mukana koko tarjousvaiheen, ja antoi useita tarjouksia monille eri asiakkaille. Lopulta monet tarjoukset konkretisoituivat tilauksiksi. Lautex on valmistanut metallisia alakattoratkaisuja Suomessa jo yli 70 vuoden ajan, ja niin telakalla kuin KT-toimittajillakin on vuosien kokemus Lautexin laadukkaasta toimintatavasta ja kilpailukykyisistä tuotteista. Myös yrityksen sijainti on logistisesti erinomainen.

Yksi Lautexin historian suurimpia toimituksia

Lautex toimitti Icon of the Seas -laivaan metallisia alakattoja yhteensä huikeat 60 000 neliömetriä. Laivan tyylikkäät alakatot ovat pääosin 30 cm levyisiä paneeleja, 60 x 60 cm -kokoisia kasettikattoja ja B-15 -luokan palokattoja hyttikäytävillä. Lautexin laajasta valikoimasta löytyy erilaisia pinnoitevaihtoehtoja, jotka koristavat laivan sisustusta: on maalattua pintaa, maalattua puujäljitelmää ja digiprintattuja kuvioita sekä dekoratiivisia erikoisrakenteita. Kattojen yläpuolisen tilan huollon mahdollistaa suuri määrä erilaisia huoltoluukkuja, jotka ovat helposti avattavissa.

Ensiluokkainen asiakaskokemus risteilymatkustajille

Laiva on koonsa puolesta vaikuttava, ja lisäksi sisustukseen on satsattu. Uudenlaisilla valaistusratkaisuilla saadaan aikaan hienoja tunnelmia, vaikka valitut materiaalit ovat muuten olleet hillittyjä. Lautexin myyntijohtaja Kari Välimaa sai vierailla lähes valmiissa laivassa ennen sen lähtöä Karibialle: ”Kuuden kerroksen korkuinen Aquadome-alue kokonaisuudessaan on todella näyttävä ja ainutlaatuinen ympäristö erilaisille show-tapahtumille – ei ihan normi-yökerho”.
Välimaa kertoo projektista: ”Projektin mittaluokasta kertoo sekin, että toimituksessa oli kaiken kaikkiaan 8145 tilausriviä. Näin valtavan projektin onnistuminen vaatii monen asian täsmäämistä. Toteuttaminen vaati saumatonta yhteistyötä KT-toimittajien suunnittelun ja meidän oman suunnittelumme, sekä tuotannon ja myynnin välillä. Tärkeänä menestystekijänä Välimaa pitää Lautexin henkilökunnan vankkaa, vuosikymmenien saatossa kertynyttä ammattitaitoa. ”Meillä on todella pitkä kokemus risteilyalusten tuotevalmistuksesta, olemme joustavia muutoksille ja meillä on sujuva yhteistoiminta omien materiaalitoimittajiemme kanssa.”, kiteyttää Välimaa.

Laivassa on erilaisia upeita kattoja.
Lautexin myyntijohtaja Kari Välimaalla on pitkä kokemus kattojen toimittamisesta laivateollisuudelle.

Maailmantilanteen vaikutus projektiin ja haasteet

Vuodet 2019-23 ovat olleet maailmalla tuulisia, esimerkiksi materiaalien hinnat ja yleiset kustannukset nousivat merkittävästi projektin tarjousvaiheen jälkeen. Muita haasteita projektiin toivat lukuisat muutokset tuotteisiin matkan varrella. Myös aikataulu muodostui hyvin tiukaksi ja haastavaksi, koska kyseessä oli Icon-sarjan ensimmäinen eli ns. protolaiva. Laivan kokokin yllätti monet Lautexin kokeneet työntekijät.

Ennätyssuuret toimitukset vaativat hyvää yhteistyötä joka suuntaan

”Pitkän ja vaativan projektin jälkeen voimme kyllä ansaitusti olla ylpeitä lopputuloksesta. Uskon, että puhun itseni lisäksi monen kollegan puolesta, kun sanon, että tämä oli hienosti onnistunut kokonaisuus. Olemme Lautexilla ylpeitä siitä, että olemme voineet olleet mukana tällaisen kokoluokan projektia toteuttamassa. Jo pelkästään laivan ulkonäkö on innovatiivinen ja vaikuttava. Tämä laiva oli jälleen osoitus siitä, että Lautex on luotettava, laadukas ja toimitusvarma yhteistyökumppani, kaikenlaisille metallisille alakatoille” kertoo Kari Välimaa tyytyväisenä.

Icon of the Seas -aluksessa riittää hienosti suunniteltuja tiloja.